dijous, 1 de juliol de 2010

MAITIPS, ska intel·ligent, per Jaume Pros. Foto: Carles Cubos


(Entrevista al David Tudela, dels Maitips).

Creació, innovació, compromís, són termes fortament vinculats a la cultura. En algunes ocasions aquests mots esdevenen tòpics, però, en unes altres, són conceptes que adquireixen la seva màxima dimensió. I això és el que trobem en un grup vallenc que ha aconseguit ser profeta a la seva pròpia terra, la qual cosa ja sabem que sovint no és gens fàcil.


El passat dia 18 de maig va culminar a Valls un projecte educatiu impulsat per Maitips que ha estat tot un èxit. Els membres del grup, en col•laboració amb l'administració local i algunes escoles de la capital de l'Alt Camp, van tirar endavant una iniciativa extraordinària destinada als alumnes, consistent en fer de la música una eina d'aprenentatge social i de valors basats en la defensa dels orígens culturals, de la llibertat, de la justícia i de la terra. Terra és, precisament, el nom d'un dels seus temes més coneguts, convertit ja en tot un himne per a molts joves vallencs i catalans. Maitips a les escoles és un projecte que tant de bo tingui continuïtat, a Valls i altres municipis.

D'entre els concerts més destacats i que els Maitips recorden especialment, hem de parlar de la seva participació a les Festes de Santa Úrsula de Valls, quan van tocar al Casal Popular la Turba. També han participat a les Festes de Gràcia de Barcelona i han passat pel programa Buscant la Trinca de TV3. No obliden el Festival Extraradi de Canal Reus, aquest mateix any. I abans deia que els Maitips són profetes a la seva terra, però el cert és que ho són no només a Valls. Un exemple és l'èxit assegurat dels seus concerts a Euskal Herria; en destaquen especialment el Gazte Eguna de Larrabetzu.

L'Albert, el Xavi, el Jaume, el Maxi, el Roger i el David són els membres del grup. El David, guitarra i veu, ens parla en nom del grup.

L'any 2003 vau presentar la vostra maqueta i dos anys més tard us vau autoeditar el vostre primer treball Dos de nou. L'any 2009, la discogràfica Baga-Biga llença al mercat el vostre treball Així és la vida. El orígens de Maitips, però, cal cercar-los molt abans. "Des de ben petits, quan encara cursàvem l'EGB, tres dels components actuals de Maitips (Xavier, Roger i jo mateix) ja ens vam apassionar per la música quan un mestre ens va oferir la possibilitat d'aprendre a tocar la guitarra en hores extraescolars. A partir d'aquí, quan ja començaven a sonar, mig bé, alguns acords de la guitarra, fèiem algunes adaptacions de lletres a cançons conegudes. Aquest fet ja ens començava a despertar quelcom en el nostre interior i començàvem a construir el somni de fer un grup de música". I allò va tenir continuïtat a l'institut: "Sí, allà vam tenir l'oportunitat d'assistir a algun concert de grups vallencs i ens passàvem tot el bolo en un lateral de l'escenari bocabadats de com tocaven la bateria i com posaven distorsions a les guitarres. Això ens motivava molt i ens empenyia a intentar formar un grup".

I, és clar, va arribar el moment de fer un pas endavant: "Amb el pas del temps i amb les experiències viscudes, el Roger es va decidir a comprar una bateria i el Xavi va passar-se de la guitarra espanyola al baix elèctric i, així, ja fèiem les primeres notes desafinades a les golfes de cal Roger. Poc a poc, de forma autodidacta, vam començar a fer les nostres pròpies cançons i, alternant-les amb algunes versions senzilles, passàvem les tardes d'estiu. A partir d'aquí el grup ha anat evolucionant en molts sentits, i consolidant-se fins a l'actualitat."
Però el temps ha anat passant i, de vegades, resulta inevitable preguntar-se per les expectatives que en un principi tot grup es planteja i si, aquestes, s'han anat complint: "Sí, per a nosaltres, les expectatives en les que pensàvem en els inicis de Maitips s'han complert del tot. Quan començàvem a somiar en la formació d'un grup musical, no ens pensàvem en cap cas arribar a traure un disc firmat amb un segell discogràfic. Tot i així, el que ens motiva a seguir endavant és anar creant noves expectatives en el dia a dia, avançant i motivant-nos a millorar en cadascun dels passos que fem".
I que és allò que us resulta especialment gratificant? "Una de les gratificacions més importants és el fet de després d'haver treballat tant, arribar a escoltar una cançó teva en algun mitjà de comunicació i veure com la gent valora aquest treball, ja sigui amb crítiques o veient-los ballar i cantant alguna cançó des del públic. També és gratificant poder gaudir de nosaltres mateixos, ja que a part de tenir aquesta afició musical, som una colla d'amics de tota la vida i estem molt ben avinguts, tant en la música com en els aspectes personals." I algun moment especial? "És difícil destacar un o alguns moments en especial, ja que la experiència que estem vivint ens aporta moltes alegries de forma continuada, però podríem destacar l'enregistrament del nostre primer disc, ja que és un pas molt important per a qualsevol grup. El fet de posar a prova les teves habilitats en un estudi entre professionals de la música i moltes vegades persones que han estat referents musicals des de jove, és quelcom que omple de satisfacció. Un altre moment a destacar ha estat poder arribar a fer un projecte educatiu pels nens i nenes del nostre poble, ja que ha estat un concert molt especial, amb un públic molt diferent a l'habitual però que ens ha plasmat d'una manera molt gratificant la seva il•lusió."

I a l'hora de crear, tots hi participeu? "En certa manera sí, però cadascú té unes habilitats més concretes a l'hora de desenvolupar un tema. Un aporta la idea, després un altre farà un arranjament de vents més acurat a la melodia proposada, un altre farà la lletra i entre tots farem la pre-producció pel que fa a estructuració de les diferents parts de la cançó. Però sí que és cert que cadascú posa de la seva part en la composició del tema. Tots ens el fem nostre i ens satisfà la nostra participació conjunta".
I quan penseu en un nou projecte, què té més pes: el que vol el vostre públic o allò que a vosaltres us ve de gust fer en aquell moment? "En aquest sentit tenim molta sort ja que fem la música que ens agrada i percebem que a molta gent que ens segueix també els hi agrada. Tot i així, en el moment de plantejar-nos un nou projecte, intentem valorar i reflexionar sobre totes aquelles crítiques que les persones del nostre entorn ens han proposat. D'aquesta manera intentem buscar un equilibri entre el que ens motiva tocar i allò que volem transmetre perquè arribi d'una forma satisfactòria al nostre públic."
Us heu plantejat què aporta socialment el vostre treball? "Potser conscientment no ens ho hem plantejat, però ens agradaria fer referència a l'experiència del projecte educatiu que hem desenvolupat recentment a les escoles, ja que hem transmès una sèrie de valors, sentiments i reivindicacions de la societat. Així com nosaltres intentem plasmar aquestes idees al públic en general, ha estat molt gratificant poder atansar l'eina de la música a una societat tant jove com alumnes de primària i secundària, sempre amb l'esperit de voler millorar la societat quant a valors i drets que totes les persones del món, sense cap mena de dubte, haurien de poder gaudir."
I dificultats, n'hi ha? "Tenint en compte que no som músics professionals i que els orígens del grup es basen en una colla d'amics, moltes vegades ens trobem amb una sèrie de limitacions musicals que al mateix temps que ens limiten el desenvolupament creatiu ens motiven per millorar com a músics individualment i col•lectivament." Ja, però, com a creadors culturals... "Com a creadors culturals podríem dir que tenim la sort de tenir uns ideals força clars que intentem plasmar a la nostra música. La prova d'això la trobem en que la gent que ens recolza i segueix se sent identificada envers la nostra identitat."
A l'hora de crear segur que hi ha algun moment especialment important o que genera certes dificultats. "Partint de la base que el que fem és el resultat d'una sèrie d'etapes de les quals totes tenen la seva part d'importància, voldríem destacar la rellevància que té la composició de lletres i música, ja que és l'arrel del projecte Maitips. Altres aspectes poden ser molt importants segons el moment en que es trobi el grup en una etapa concreta, com ara els assajos en època de concerts, la producció de cançons quan hem d'enregistrar un disc, les diferents gestions 'burocràtiques', etc."Arribats a aquest punt, només us puc dir que és una satisfacció poder comptar amb gent tan implicada socialment i que, a més, fa un treball creatiu de qualitat, com és el vostre cas. Amb vosaltres és clar que la música adquireix una altra dimensió més enllà de l'aspecte merament lúdic. "El cert és que estem molt contents que la gent s'interessi pel projecte Maitips; ens agrada molt poder col•laborar en qualsevol iniciativa popular, independentment de si és musical o no."
Gràcies, Maitips. "Moltes gràcies!"

2 comentaris:

  1. Quina rapidesa! Gràcies per fer-te'n ressò.

    ResponElimina
  2. Jaume,
    ja veus que aquí, el que no corre, vola... :)
    Encantada de la vida de fer-te d'altaveu des d'aquí!

    ResponElimina